Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj Forum o Jawie 50 Strona Główna

Forum o Jawie 50 Strona Główna » Problemy techniczne » Kaczka gaśnie po zdjęciu obrotów i nie odpala na kopa
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Kaczka gaśnie po zdjęciu obrotów i nie odpala na kopa
PostWysłany: Wto 23:21, 21 Maj 2013
Zawi
Nowicjusz
Nowicjusz

 
Dołączył: 21 Maj 2013
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna


Cześć!

mam problem z porządnym odpaleniem Kaczki. Kupiłem ją jakieś dwa miesiące temu. W międzyczasie kolega wpadł, wyregulował ją, paliła na dotyk, została mi tylko kwestia wyregulowania obrotów (okazało się, że problem był z chińską przepustnicą).

Potem pojeździłem nią ze 20 kilometrów w kilka dni i zaczęły się prawie od razu problemy. Gasła na światłach i odpalała tylko na pych.

Dzisiaj wyczyściłem porządnie gaźnik, zmieniłem część elementów z chińszczyzny na stare czechosłowackie. Odpaliłem od pierwszego kopa wyjechałem na miasto i po chwili sytuacja wróciła do normy czyli na światłach zaczęła gasnąć i zaczynała się kopanina kończąca się na tym że zrezygnowany odpalałem ją na pych. Po takim odpaleniu ma problem z wejściem na obroty. Nie wiem z czego to wynika.

Jeszcze dwie rzeczy muszę zrobić ale nie wiem czy akurat to wpływa na gaśnięcie. Pierwsza rzecz to porządne przeczyszczenie świecy, ew. wymiana na nową (iskra w każdym razie jest) a drugie to ustawienie iglicy, w tej chwili mam ją w najwyższym położeniu czyli ostatnim ząbku od dołu.

mam nadzieję że pomożecie!!

z góry dzięki! Smile

Zawi


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Śro 1:06, 22 Maj 2013
50g
Administrator
Administrator

 
Dołączył: 10 Cze 2007
Posty: 1079
Przeczytał: 2 tematy

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Jasło
Płeć: Mężczyzna


Wykręć świecę i będziesz mógł ocenić czy jest prawidłowy skład mieszanki.

Ja w jawce ze świecami miałem ogromny problem, świece dzień wytrzymywały mimo, że jakaś tam iskra była. Dopiero pomogło założenie fajki z NGK z opornikiem. Także w jawce świeca świecy nie równa trzeba próbować z różnymi. Filtr paliwa masz ? Może coś z baku wpadło do gaźnika.

Przyczyn jeszcze może być wiele, ale nie mam czasu za wiele się rozpisywać to może ktoś to uzupełni i poprawi.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Śro 15:04, 22 Maj 2013
Joker
Moderator
Moderator

 
Dołączył: 14 Cze 2009
Posty: 1199
Przeczytał: 2 tematy

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Giżycko
Płeć: Mężczyzna


Ej ja bym się sprzęgła przyczepił. Tak jakoś jestem uprzedzony, że te gaśnięcie to albo zużyte, bądź rozregulowane sprzęgło


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Śro 15:15, 22 Maj 2013
Zawi
Nowicjusz
Nowicjusz

 
Dołączył: 21 Maj 2013
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna


cześć,

dzisiaj przestawiłem iglicę, chodziła na wyższych trochę obrotach, ale generalnie było OK. po jakiś 4 km zaczęły się schody, Jawka zaczęła brykać, prychać i tracić moc. Potem zgasła po jakiś kolejnych 3-4 km ostatecznie.... no i pytanie co to może być Hrm

P.S. po drodze zajechał mi jakiś koleś drogę samochodem i z mordą wyskoczył, że mu Kaczkę ukradłem dwa dni wcześniej. Że też komuś chce się jeszcze kraść Jawki... co z tego za zysk...


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Śro 21:07, 22 Maj 2013
mingo
Własny tytuł (zgłoś się do admina)

 
Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 1071
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna


wiesz zdarza sie ze ukradli i taka sama jak jego... co do problemu to próbować na innych swiecach. Nie puchnie Ci może tłok (wymieniałeś cylinder tlok cos z tych rzeczy lub moze poprzedni wlasciciel)?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Śro 23:04, 22 Maj 2013
route66
Gaduła
Gaduła

 
Dołączył: 24 Gru 2011
Posty: 292
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Płeć: Mężczyzna


spróbuj ustawiać iglicę na kilka różnych sposobów do tego tak jak napisał mingo może puchnie ci tłok od temperatury spróbuj ja odpalić i jeśli masz jakąś górkę nie daleko domu to wjeżdżaj pod nią po kilka razy aż nie zacznie tracić mocy i jeśli zacznie sie robić to samo co wymieniłeś wyżej to mamy przyczynę ; >


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 20:06, 23 Maj 2013
Zawi
Nowicjusz
Nowicjusz

 
Dołączył: 21 Maj 2013
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna


czołem,

dzisiaj próbowałem ją odpalić, zmieniłem świecę, przestawiałem iglicę i dupa. Na pych i z kopa nie chciała zaskoczyć robiła kilka kichnięć, czasami na dociśniętej manetce terkotała 20 sekund ale nie było w ogóle mocy, robiła przy tym co chwilę takie syczące kichnięcia.

Tylko raz zaczęła nieregularnie wchodzić na wysokie obroty gdy na pełnym gazie wykręciłem nieco dyszę wolnych obrotów, ale było to nieregularne i chwilowe

Może jest ktoś w Wawie z większym doświadczeniem kto by miał w weekend godzinkę by podłubać przy niej ze mną?

pozdrawiam!!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Zawi dnia Czw 20:26, 23 Maj 2013, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 20:24, 24 Maj 2013
route66
Gaduła
Gaduła

 
Dołączył: 24 Gru 2011
Posty: 292
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Płeć: Mężczyzna


skoro kicha to zapłon do ustawienia


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 22:34, 28 Maj 2013
mingo
Własny tytuł (zgłoś się do admina)

 
Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 1071
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna


Zawi napisał:
wykręciłem nieco dyszę wolnych obrotów

jaką dysze? dysze mają być dokręcone do oporu, a do ustawiania obrotów to srobka ze sprężynką (nie dysza)
Jak ci kicha to masz zapłon za wczesny. Ustaw zapłon przerwe na przerywaczu 0,3-0,4mm i na swiecy 0,4-0,5mm


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 21:36, 02 Cze 2013
Zawi
Nowicjusz
Nowicjusz

 
Dołączył: 21 Maj 2013
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna


regulowałem zapłon, oraz poziom paliwa. W tej chwili pali tylko jak ją porządnie rozpędzę na pych Confused niby postęp bo w ogóle nie paliła ale też nie o to chodzi Rolling Eyes


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Kaczka gaśnie po zdjęciu obrotów i nie odpala na kopa
  Forum o Jawie 50 Strona Główna » Problemy techniczne
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.
Regulamin