Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj Forum o Jawie 50 Strona Główna

Forum o Jawie 50 Strona Główna » Elektryka » Zdjęcia Stojanu. Oględziny. Idź do strony 1, 2  Następny
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Zdjęcia Stojanu. Oględziny.
PostWysłany: Sob 19:41, 12 Wrz 2009
mofeixxd
Rozmowny
Rozmowny

 
Dołączył: 30 Kwi 2009
Posty: 166
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 3/5

Płeć: Mężczyzna


Rozebrałem Stojan. I znalazłem kilka uszkodzeń.

W szczotkach są jakby kawałki drucików czy szczotki musza być połączone kablami z sprężyną?

Jedna sprężynka jest jakby ułamana. Albo tak ma być.

Czy przez brak tego połączenia mogło nie być ładowania?

Szczotki są w dobrym stanie?

Przerywacz jeszcze PRL-lowski xD

Tak to wygląda po złożeniu.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez mofeixxd dnia Sob 19:49, 12 Wrz 2009, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 20:23, 12 Wrz 2009
Jawek 50
Zagubiony na Forum
Zagubiony na Forum

 
Dołączył: 15 Kwi 2007
Posty: 785
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 3/5
Skąd: Poddębice
Płeć: Mężczyzna


przerywacz to nie PRL tylko PAL jak już Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 20:41, 12 Wrz 2009
lewy
Zaawansowany
Zaawansowany

 
Dołączył: 12 Maj 2009
Posty: 151
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PRL-owski, to znaczy z tamtych czasów a nie, że firmy PRL xD


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 22:38, 12 Wrz 2009
gasto25
Doświadczony
Doświadczony

 
Dołączył: 10 Gru 2008
Posty: 72
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łuków
Płeć: Mężczyzna


Co prawda nie jestem tu specem i nie miałem doczynienia z jawą 350 ale jak na moje oko(uczącego się elektryka Mr. Green ) to nie miało prawa działać skoro przewód od jednej szczotki był oderwany i szczotki jeśli nie siedzą w metalowej oprawie to powinny być połączone z jakąś blaszką.
Jeśli się mylę poprawcie mnie Wink


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 8:40, 13 Wrz 2009
rutkowski
Własny tytuł (zgłoś się do admina)

 
Dołączył: 19 Paź 2007
Posty: 3024
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 39 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Mężczyzna


do szczotki powinien być przymocowany na stałe ten kabelek, inaczej to nie ma prawa działać. wpisz sobie na allegro "szczotki cz 350" to zobaczysz jak powinny wyglądać dobre


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 10:08, 13 Wrz 2009
karol53
Własny tytuł (zgłoś się do admina)

 
Dołączył: 26 Lut 2007
Posty: 2941
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 83 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna


Sprężyny do wyrzucenia,jak widać jedna urwana a druga zapewne wyrobiona i nie będzie dociskać przyszłej nowej szczotki,regeneracja zapłonu się kłania,ładniej by było jakbyś wymienił jeszcze przerywacze i wstawił dwa moduły ale to znów wydatek no cóż chce się mieć dobrze trzeba wydać.

Ps. Moduły po to by nie iskrzyło na platynach i żeby nie było problemów z rozruchem silnika gdy zimny albo bardzo zimny Wink
Ps.2 http://www.allegro.pl/item735875960_elektroniczny_modul_zaplonowy_mz_etz_jawa_junak.html


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 11:27, 13 Wrz 2009
mofeixxd
Rozmowny
Rozmowny

 
Dołączył: 30 Kwi 2009
Posty: 166
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 3/5

Płeć: Mężczyzna


Ok szczotki kupię nowe. Tylko jak to wszystko rozebrać? żeby wyciągnąć sprężynki.
Na moduł nie mam pieniędzy.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez mofeixxd dnia Nie 11:30, 13 Wrz 2009, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 11:29, 13 Wrz 2009
jawek
Mega Gaduła
Mega Gaduła

 
Dołączył: 14 Gru 2006
Posty: 523
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: woj mazowieckie
Płeć: Mężczyzna


1. Jedna zapinka jest do dupy. Obie mają byc takie same. Obie muszą byc przyciskane do komutatora. Kabelki od obu szczotek muszą byc podłączone bo inaczej nie ma prawa wytwarzac prądu. (Podłączenie tych szczotek takie jak na zdjeciach jest ok). Szczotki radziłbym ci wymienic gdyz nie są one pierwszej młodości. Są na tyle wyrobione że odbije sie to na ladowaniu, co w przypadku instalacji 6v jest duzą stratą. Tam i tak ladowanie jest slabe a co dopiero wtedy gdy szczotki nie stykają sie całą powierzchnią. Co do pytania: Czy szczotki muszą byc połączone kablami ze spręzyną to odpowiedz: "nie". One mają tyko dociskac.
Te blaszki ze sprezynkami normalnie odginasz. Podwaz srubokretem albo przesun w bok i zejdą. Kupuje sie cale zapinki a nie sprezynke lub blaszke.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez jawek dnia Nie 11:34, 13 Wrz 2009, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 11:44, 13 Wrz 2009
mofeixxd
Rozmowny
Rozmowny

 
Dołączył: 30 Kwi 2009
Posty: 166
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 3/5

Płeć: Mężczyzna


To czyli te moje szczotki mogą być? wystarczy jak tylko przylutuje kabelek do tej zsuwanej blaszki?
Mógłbyś podać link do takiej kompletnej zapinki na allegro?

A czy nie wystarczy przylutować tak kabli?
Ta druga sprężyna po porostu sie spłaszczyła postaram się ją rozciągnąć.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez mofeixxd dnia Nie 12:05, 13 Wrz 2009, w całości zmieniany 2 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 12:20, 13 Wrz 2009
rutkowski
Własny tytuł (zgłoś się do admina)

 
Dołączył: 19 Paź 2007
Posty: 3024
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 39 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Mężczyzna


Kup nowe dużo nie kosztują, a jazda na patentach jest jak wycieranie d**y szkłem

najlepiej wymień cały szczotko trzymacz
http://allegro.pl/item736808219_jawa_cz_350_cz_175_szczotkotrzymacz_zaplonu.html

edit:
jak możesz to daj też zdjęcia wirnika


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez rutkowski dnia Nie 12:24, 13 Wrz 2009, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 12:30, 13 Wrz 2009
mofeixxd
Rozmowny
Rozmowny

 
Dołączył: 30 Kwi 2009
Posty: 166
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 3/5

Płeć: Mężczyzna


Nie całego szczotko trzymacza nie bede wymieniał. Bo u mnie jest walnienty na jakieś dziwne nity jakby obspawane. Pójdę do sklepu i kupie zapinki zesprężynkami i szczotki.
Zdjęcia wirnika będę mógł dać dopiero jakoś w tygodniu. Ale ojciec oglądał i mówił że jest ok.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 12:37, 13 Wrz 2009
rutkowski
Własny tytuł (zgłoś się do admina)

 
Dołączył: 19 Paź 2007
Posty: 3024
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 39 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Mężczyzna


Bo on jest przynitowany przy wymianie musiałbyś rozwiercić nity cienkim wiertłem a nowy przykręcić na śrubki


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 12:38, 13 Wrz 2009
mofeixxd
Rozmowny
Rozmowny

 
Dołączył: 30 Kwi 2009
Posty: 166
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 3/5

Płeć: Mężczyzna


Nie stojan amm w porządku wymienię tylko to co trzeba. żeby było ładownie.

Czy jak regulator byłby Zepsuty bądź źle podłączony silnik by odpalił?


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez mofeixxd dnia Nie 14:39, 13 Wrz 2009, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 14:59, 13 Wrz 2009
jawek
Mega Gaduła
Mega Gaduła

 
Dołączył: 14 Gru 2006
Posty: 523
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: woj mazowieckie
Płeć: Mężczyzna


Odpalił by. Ale prąd na wytworzenie iskry ciągną by z akumulatora i w koncu by go rozładował. Kup se 2 szczotki za 10zł i elektroniczny regulator od Jawy za 24-27zł (ewentualnie od MZ ale wtedy bedziesz musiał zamienic podłączenie uzwojeń na stojanie) i będziesz miał elegancki motorek. Nie ma co w gównie rzeźbic.
Choc jesli masz u siebie sklep motoryzacyjny to na początek, w twoim przypadku kupil bym tylko szczotki. Bo jezeli miałes od jednej kabelek odewany to to jest ewidentna przyczyna braku ladowania. Jezeli po wymianie szczotek nadal nie bedzie ladowal to mozesz przetrzec drobnoziarnistym papierem sciernym styki na reglu(tylko koniecznie odłącz aku bo moze cie ostro popiescic). Ale te czysczenie pewnie nie da dobrych rezultatow(albo nie bedzie ladowania, albo bedzie sie zaczynalo na za malych lub za duzych obrotach) wiec wtedy bedzie trzeba kupic nowy elektroniczny regiel


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez jawek dnia Nie 15:06, 13 Wrz 2009, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 15:12, 13 Wrz 2009
mofeixxd
Rozmowny
Rozmowny

 
Dołączył: 30 Kwi 2009
Posty: 166
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 3/5

Płeć: Mężczyzna


Mam elektronicnzy regulator;pp mam taki: http://obrazki.elektroda.net/74_1182938263.jpg


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Zdjęcia Stojanu. Oględziny.
  Forum o Jawie 50 Strona Główna » Elektryka
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 2  
Idź do strony 1, 2  Następny
  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.
Regulamin