Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj Forum o Jawie 50 Strona Główna

Forum o Jawie 50 Strona Główna » Elektryka » nie ma iskry, problem z instalacją Idź do strony 1, 2  Następny
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
nie ma iskry, problem z instalacją
PostWysłany: Wto 22:07, 30 Gru 2008
Rafalzo
Mega Gaduła
Mega Gaduła

 
Dołączył: 08 Wrz 2007
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław
Płeć: Mężczyzna


Witam!
Ostatnio robiłem instalacje w mojej jawce i po podlaczeniu wszystkiego nie ma iskry, kabel w/n tez sie nie iskrzy, robilem wszystko wedlug schematów instalacji lecz nie mam stacyjki i takie rzeczy zastąpiłem zwykłymi przełącznikami ( jak w samochodach takie małe prostokątne, można kupić w castoramie) Przerwa na przerywaczu dobrze ustawiona koło 0,3mm , założyłem nowy przerywacz a te podkładki izolujące też dałem tak jak kiedyś były wieć powinno działać. Macie jakiś pomysł? Może macie jakiś schemacik bez stacyjki? sam zapłon "na krótko" ? Aha, dodam jeszcze, że cewka niskiego napięcia i wysokiego są stare ale jeszcze 3 miesiące temu była na nich iskra. Z góry wielkie dzięki!


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 22:45, 30 Gru 2008
50g
Administrator
Administrator

 
Dołączył: 10 Cze 2007
Posty: 1079
Przeczytał: 2 tematy

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Jasło
Płeć: Mężczyzna


Posprawdzaj kable - masz gdzieś zwarcie dla tego nie ma iskry
PS. jak nie to pomyślimy dalej ...


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Śro 1:30, 31 Gru 2008
cross
JAWA50speed
JAWA50speed

 
Dołączył: 15 Lip 2008
Posty: 1671
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Wronki
Płeć: Mężczyzna


Wyśle ci schemat na pw bo na fotosiku nie idzie z paint wstawiać.Jak będzie nieczytelny albo coś to pisz Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Śro 9:30, 31 Gru 2008
puzon89
Własny tytuł (zgłoś się do admina)

 
Dołączył: 20 Gru 2006
Posty: 1063
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Piotrków Tryb.


Albo pomyliłeś się przy podłączaniu tych przełączników. Najlepiej jak byś wstawił orginalną stacyjkę.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Śro 9:44, 31 Gru 2008
karol53
Własny tytuł (zgłoś się do admina)

 
Dołączył: 26 Lut 2007
Posty: 2941
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 83 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna


Sprawdź najlepiej na nie podłączonych kablach do przełączników,bowiem wtedy jest iskra jeśli nie to żeś coś źle podłączył (cewka W/N,złe ułożenie podkładek izolujących na przerywacz)...


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez karol53 dnia Śro 9:46, 31 Gru 2008, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 13:20, 01 Sty 2009
Rafalzo
Mega Gaduła
Mega Gaduła

 
Dołączył: 08 Wrz 2007
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław
Płeć: Mężczyzna


Wywaliłem ten przełącznik razem z kablami i zrobiłem zapłon "na krótko" i dalej nie ma iskry. Przerywacz założyłem od nowa a podkładki izolujące dałem tak: najpierw podkładka potem ta sprężynka przerywacza potem podkladka i do tego cewka niskiego napięcia, kondensator i ten konekt ( nie wiem jak to się nazywa, taka wsówka na tak zwanego pieseczka) podłączam do tego konekta kabelek co idzie do jednek dziury w cewce w/n i z drugiej dziury wyprowadzam kabelek i daje go na podkładke i śrubę i nakrętkę(masa) ( tą samą co trzyma cewke w/n) i prądu nie ma =/ macie jakiś pomysł? Ile może kosztować taka stacyjka?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 15:01, 01 Sty 2009
50g
Administrator
Administrator

 
Dołączył: 10 Cze 2007
Posty: 1079
Przeczytał: 2 tematy

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Jasło
Płeć: Mężczyzna


Ja Ci mogę sprzedać używkę tylko sprawdzę czy działa ...


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 15:41, 01 Sty 2009
cross
JAWA50speed
JAWA50speed

 
Dołączył: 15 Lip 2008
Posty: 1671
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Wronki
Płeć: Mężczyzna


a cewke butelkowom masz dobrą ?????????


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 16:52, 01 Sty 2009
Rafalzo
Mega Gaduła
Mega Gaduła

 
Dołączył: 08 Wrz 2007
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław
Płeć: Mężczyzna


Edit:
Jest jeszcze taka sprawa, okazuje się, że cewka W/N jest dobra i jest dobrze podłączona, ale z iskrownika nie wychodzi żadne napięcie, czego to może być wina? Magneto nigdzie nie trze, a cewka ma dosyc spory odstep od magbeto więc z tą kwestią jest ganc. Macie jakieś fotki podłączonego iskrownika? Z góry dzięki!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Rafalzo dnia Sob 17:18, 03 Sty 2009, w całości zmieniany 4 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 20:44, 03 Sty 2009
rutkowski
Własny tytuł (zgłoś się do admina)

 
Dołączył: 19 Paź 2007
Posty: 3024
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 39 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Mężczyzna


a możne ceweczka w iskrowniku do wymiany Idea


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 0:18, 04 Sty 2009
cross
JAWA50speed
JAWA50speed

 
Dołączył: 15 Lip 2008
Posty: 1671
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Wronki
Płeć: Mężczyzna


a przed tem miałeś iskre i wszystko było ok ,a czasem przypadkiem przy zakładaniu cewki nie uszkodziłeś drutu od cewki przy robieniu odstępu cewki od magneta. Czyli jednym słowem załóż inna cewkę Wink


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 18:24, 04 Sty 2009
Rafalzo
Mega Gaduła
Mega Gaduła

 
Dołączył: 08 Wrz 2007
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław
Płeć: Mężczyzna


Mam jedną prawie nową cewke świetlną. Podejdzie jako zapłonowa? Czy lepiej oryginał? Tylko jest problem bo ta świetlna jest troche nadpalona przez lutownice ale przejście jest wszędzie wieć drut ok. I możecie mi powiedzieć, czy mogę podłączyć sam zapłon "na krótko" czy musi być do tego stacyjka i światła? Z góry dzięki!


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 18:30, 04 Sty 2009
rutkowski
Własny tytuł (zgłoś się do admina)

 
Dołączył: 19 Paź 2007
Posty: 3024
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 39 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Mężczyzna


musi być zapłonowa bo świetlna daje za mało prądu

zapłon można na krótko podłączyć
kabel od przerywacza do cewki W/N i na drugi zacisk cewki W/N masę i powinien zagadać


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 18:39, 04 Sty 2009
Rafalzo
Mega Gaduła
Mega Gaduła

 
Dołączył: 08 Wrz 2007
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław
Płeć: Mężczyzna


Jutro kupię nową cewkę, i takie pytanie... Jakbym zamiast cewek świetlnych dał cewki zapłonowe na światła to bedzię więcej prądu? Będą światła lepiej świecić? Przypomnę, że mam Na magnecie napisane 20W.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 18:43, 04 Sty 2009
buniek92
Własny tytuł (zgłoś się do admina)

 
Dołączył: 15 Lip 2007
Posty: 1626
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lidzbark Welski


Będą lepiej świecić i bodajże instalacja zmieni napięcie na 12V, czyli żarówki trzeba zmienić. Na elektryce się za bardzo nie znam to więcej Ci nie powiem.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
nie ma iskry, problem z instalacją
  Forum o Jawie 50 Strona Główna » Elektryka
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 2  
Idź do strony 1, 2  Następny
  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.
Regulamin