Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj Forum o Jawie 50 Strona Główna

Forum o Jawie 50 Strona Główna » Elektryka » nie ma iskry, problem z instalacją Idź do strony Poprzedni  1, 2
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
PostWysłany: Nie 18:50, 04 Sty 2009
Rafalzo
Mega Gaduła
Mega Gaduła

 
Dołączył: 08 Wrz 2007
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław
Płeć: Mężczyzna


Da się w jaki kolwiek sposób sprawdzić czy dana cewka jest świetlna czy zapłonowa? Bo mam w garażu kilka cewek bez kabli i na oko wyglądają identycznie. Czy jest różnica z której strony cewki zalutuję kabelek? Z lewej, prawej?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 18:53, 04 Sty 2009
Irzyk
Dziad

 
Dołączył: 09 Kwi 2007
Posty: 1885
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 38 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: FGW
Płeć: Mężczyzna


Po wrzuceniu dwóch zapłonowych w miejsce świetlnych moc, jaką wytworzą cewki bedzie wynosić 30W. Odbiorniki w Jawce, czyli światła pobierają 20W. Musisz albo zrobić 15W na tyle, albo kupić przednią żarówkę o mocy 25/25W. Polecam to drugie rozwiązanie. Sam niedługo tak właśnie będę przerabiał swoją instalację.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 19:56, 04 Sty 2009
Rafalzo
Mega Gaduła
Mega Gaduła

 
Dołączył: 08 Wrz 2007
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław
Płeć: Mężczyzna


Kurde kiepska sprawa, znalazłem ładną cewkę zapłonową w garażu owiniętą nawet w husteczkę Podpiąłem i nic... Ten drucik co idzie ze zwojów cewki taki co jest przylutowany to metalowej podstawki cewki, co z nim ma być? Jest przylutowany i tyle? Może ma jakieś znaczenie jakie nakrętki itp? W cewce W/N mam miedziane nakrętki na kable. Sprawdzałem miernikiem przejście kabli i wyszlo mi, że wszędzie jest przejście masa jest itp.. ale.. czy ma być przejście między otwartym przerywaczem, a podstawką przerywacza?( tu przejście jest) Ma być przejście między otwartym przerywaczem a fajką? Bo tam przejścia nie mam... Fajka w ogóle nie ma przejścia z niczym.. tak ma być? Z góry wielkie dzięki. Kurde może coś źle przerywacz podłączyłem? Idzie najpierw na śrubke: pseudo sprężynka przerywacza, podkładka izolująca, podstawka przerywacza, podkładka izolująca a potem na to wszystko cewka niskiego napięcia, kondensator i kabel prądowy do cewki W/N.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 20:26, 04 Sty 2009
rutkowski
Własny tytuł (zgłoś się do admina)

 
Dołączył: 19 Paź 2007
Posty: 3024
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 39 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Mężczyzna


popraw izolacje na platynkach, masz zwarcie


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez rutkowski dnia Nie 20:27, 04 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 20:42, 04 Sty 2009
Rafalzo
Mega Gaduła
Mega Gaduła

 
Dołączył: 08 Wrz 2007
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław
Płeć: Mężczyzna


No odwracałem nawet inną stroną podkładki próbowałem ale na wszelki wypadek kupię je nowe. Mam takie pytanko, jak sprawdzić miernikiem elektronicznym czy płynie w danej cewce jakiekolwiek napięcie? Nastawiam tam na V (volt) i na prąd zmienny i gdzie to najlepiej przystawić?( tak ustawiłem miernik i jak wstawiłem do kontaktu to sie pojawiło 223 volty przecinek coś tam) Jak najlepiej sprawdzić instalacje elektryczną, że jest ona bez "przebić" i zwarć? Pamiętam, że był kiedyś tu na forum taki poradnik z miernikiem elektronicznym, ale nie mogę go znaleść. Dzięki!

Edit: Znalazłem poradnik na forum w dziale Tutoriale "Sprawdzanie instalacji zapłonowej" Zrobię tak jak piszą i zdam relację.

Więc tak: posprawdzałem wszystko miernikiem i wyszło mi tak: ( według poradnika) rezystancja (czy jak to się mówi) wynosi 1,4 a teoretycznie powinna przynamniej ponad 2,5 więc cewka W/N jest do wywalenia, i przerywacz ma zawsze przejście nawet jak rozwarty albo zamknięty, czyli nie izolują podkładki (teoretycznie) i podkładki kupię nowe i pozakładam. kondensatora nie sprawdziłem ale kupię nowy. Sklep jest zamknięty do chyba czwartku ale jak tylko założę części to zdam relację! Smile


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Rafalzo dnia Nie 21:27, 04 Sty 2009, w całości zmieniany 2 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 23:55, 05 Sty 2009
cross
JAWA50speed
JAWA50speed

 
Dołączył: 15 Lip 2008
Posty: 1671
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Wronki
Płeć: Mężczyzna


a jeżeli nowe części nie pomogą to wykręć- czy wyczep kabel z cewki butelkowej i daj jakiś gruby nie do fajki tylko z jakieś instalacji i włuż w cewkę butelkową i dotknij ramy a najlepiej silnika i zprawdź czy się iskrzy jak tak to masz do wymiany kabel wysokiego napięcia


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 8:24, 06 Sty 2009
rutkowski
Własny tytuł (zgłoś się do admina)

 
Dołączył: 19 Paź 2007
Posty: 3024
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 39 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Mężczyzna


cewka W/N rzadko się psuje i jest droga, ja bym jej jeszcze na straty nie spisywał


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 20:03, 06 Sty 2009
Rafalzo
Mega Gaduła
Mega Gaduła

 
Dołączył: 08 Wrz 2007
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław
Płeć: Mężczyzna


Więc tak: cewki butelkowej jeszcze nie kupiłem ale kupiłem nowe podkładki izolacyjne i jest ten sam problem... wszędzie jest przejście, niezależnie czy jest otwarty czy zamknięty przerywacz podkładki dałem chyba dobrze no ale macie jakiś schemacik? możecie zrobić jakąś fotkę albo jakiś rysenek na paincie? Już nie mam sił kurde zima po -15 stopni ręce mi zamarzają, męczę się już ponad dwa tygodnie =/ Macie jakiś plan?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 20:11, 06 Sty 2009
rutkowski
Własny tytuł (zgłoś się do admina)

 
Dołączył: 19 Paź 2007
Posty: 3024
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 39 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Mężczyzna


daj fotki


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 20:44, 06 Sty 2009
Szymon93
Uzależniony od forum
Uzależniony od forum

 
Dołączył: 02 Sie 2007
Posty: 621
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 2/5
Skąd: Żory
Płeć: Mężczyzna


Ale u mnie też jest przejście na rozwartych platynach i nie wiem dlaczego tak jest jak mam podkładki dobrze poustawiane. A Ogar chodzi cały czas Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Śro 17:38, 07 Sty 2009
rutkowski
Własny tytuł (zgłoś się do admina)

 
Dołączył: 19 Paź 2007
Posty: 3024
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 39 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Mężczyzna


to sie mierzy przy odpiętych kablach od patynek, jak masz podpiętą cewkę zasilania to masz przejście na masę


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 21:58, 08 Sty 2009
Rafalzo
Mega Gaduła
Mega Gaduła

 
Dołączył: 08 Wrz 2007
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław
Płeć: Mężczyzna


Więc tak:
Kupiłem nowy kondensator i wszystko ładnie popodłączałem, jak nie mam podpiętych kabli do nie ma przejścia gdy jest rozwarty przerywacz, gdy zamknięty- jest. Wszystko podłączyłem wsadziłem odrazu świcke i iskra się pojawiła! Mam takie tylko pytanko: Zrobiłem gaszenie na zasadzie przełącznika w kablu od masy. Nie mam stacyjki więc zrobiłem to w ten sposób. Wszystko ładnie działa, jak przełączam przełącznik to ładnie gasi itp. Ale z tego co mi wiadomo i z tego co widziałem na schematach gaszenie jest zrobione na tak zwane "zwarcie". Czy takie rozwiązanie jest lepsze? Czy jest jakakolwiek różnica? I mam takie pytanko jeszcze małe Smile Czy normalne jest, że po zmianie tłoka i pierścieni po wkręceniu świecy( wszystko wtedy szczelne) jest ciężko bardzo obrócić kopniakiem? jak wezme klucz na krzywkę do magneta i obróce wałem to ładnie się kręci ale jak kopką to ciężko... Może źle spasowałem pierścienie? Dodam, że nie mam oleju w skrzyni a łożyska są nowe. Chciałbym się tylko upewnić, poniewać nie chcę bez powodu tego rozbierać, bo już kiedyś niestety tak pokruszyłem pierścienie. Z góry wielkie dzięki! I wielkie dzięki za pomoc przy tej instalacji! Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 22:22, 08 Sty 2009
buniek92
Własny tytuł (zgłoś się do admina)

 
Dołączył: 15 Lip 2007
Posty: 1626
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lidzbark Welski


Wlej olej, bo to może być przez to. Nowy tłok ciaśniej siedzi w cylindrze, niż dotarty i wyjeżdżony. Pytanie jeszcze mam co do pierścieni - jeśli włożysz je same w tuleję cylindra, to mają jakiś luz między swoimi końcami? Powinny mieć.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 22:35, 08 Sty 2009
50g
Administrator
Administrator

 
Dołączył: 10 Cze 2007
Posty: 1079
Przeczytał: 2 tematy

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Jasło
Płeć: Mężczyzna


Zobacz czy w oryginale jest na " zwarcie " bo jeśli nie to przez pewien czas może chodzić ale może cewkę szlak trafić bo pracuje na przeciążeniu . Według mnie to lepiej by było na rozwieranie


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 16:10, 09 Sty 2009
rutkowski
Własny tytuł (zgłoś się do admina)

 
Dołączył: 19 Paź 2007
Posty: 3024
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 39 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Mężczyzna


przełącznik załóż na zasilaniu cewki i będzie ok, wtedy nie będzie ryzyka uszkodzenia


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
nie ma iskry, problem z instalacją
  Forum o Jawie 50 Strona Główna » Elektryka
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 2 z 2  
Idź do strony Poprzedni  1, 2
  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.
Regulamin