Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj Forum o Jawie 50 Strona Główna

Forum o Jawie 50 Strona Główna » Problemy techniczne » słaba jawka - ciężko wchodzi na obroty. Idź do strony 1, 2  Następny
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
słaba jawka - ciężko wchodzi na obroty.
PostWysłany: Sob 11:59, 07 Mar 2009
pucian
Nowicjusz
Nowicjusz

 
Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


Witam,
niedawno kupiłem ogara 200 z silnikiem jawki(zarejestrowany opłacony itd) Tylko nie mam zamiaru go rejestrować na siebie więc chciałem silnik przełożyć w ramę którą regularnie ubezpieczam. Przełożyłem silnik, wszystko ok(niby). Silnik odpali, wchodził na obroty, ale po jakimś czasie zaczął się dusić, nie chciał ruszyć z miejsca, tylko gasł. W silniku nic nie przestawiałem, przełożyłem go z gaźnikiem i króćcem, więc nie wiem w czym tkwi problem, teraz żeby ruszyć muszę się namęczyć z odpaleniem i musi z 5 minut pochodzić na wolnych obrotach, później trochę wchodzi już na obroty. W jeździe tak samo. W tamtej ramie jawka była silna i zrywna, a teraz ? ! Szkoda gadać. Gdy wrzucam 3 bieg to motorek tak wolno się zbiera że szok, a jak już zaczyna dostawać prędkości to zaczyna się dusić jakby brakowało jej paliwa, wtedy musze zwolnić, zredukować na 2 i znowu się rozpędzać. Dodam że w tamtej ramie nic się takiego nie działo, jawka była mocna i odpalała na pierwsze kopnięcie. Może to wina gaźnika ? Bo silnik nie był rozkręcany. Może to czegoś innego ? Dodam że jest to silnik oryginalny czeski.

Z góry dziękuję za pomoc.

A tak na marginesie: mam na sprzedaż papiery do rometa ogara 205,(nie wiem czemu jest 205 wpisane jak jest to ogar 200 z silnikiem jawki). W skład papierów wchodzi, dowód rejestracyjny, na poprzedniego właściciela, ubezpieczenie ważne do 30.03.2009r i tablica rejestracyjna zielona. Możliwość wysyłki bez spisania umowy, przy odbiorze osobistym umowę da się załatwić. Kontakt GG: 4975763


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 14:41, 07 Mar 2009
DareczekSz
Zaawansowany
Zaawansowany

 
Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 116
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Długie (koło Sanoka)
Płeć: Mężczyzna


sprawdź cały układ wydechowy, może gdzieś masz zapchany, dopiero jak sie rozgrzeje (to coś) to wtedy może jechać, wymień olej bo może ten co masz obecnie jest strasznie brudny lub... wcale go nie ma;/


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 14:58, 07 Mar 2009
pucian
Nowicjusz
Nowicjusz

 
Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


wymieniłem gaźnik i już jedzie, tylko na trójce ma mniej mocy niż zwykle. I tak jak miał problemy z wejściem przy starcie na obroty tak ma, ale teraz szybciej się wkręca. Tłumik w zeszłym roku był wypalany. Może to wina oleju bo jest brudny... ale jest. W przeszłym tygodniu wymienię olej i zobaczymy.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 16:19, 07 Mar 2009
rutkowski
Własny tytuł (zgłoś się do admina)

 
Dołączył: 19 Paź 2007
Posty: 3024
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 39 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Mężczyzna


a ogarek jest już od dławiony czy jeszcze nie Question
jeśli masz odblokowanego to przesuń zapinkę na iglicy jeden rowek niżej i wyczyść filtr powietrza


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 16:42, 07 Mar 2009
Stachu
Doświadczony
Doświadczony

 
Dołączył: 23 Lut 2009
Posty: 52
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 3/5
Skąd: Opatkowice
Płeć: Mężczyzna


a sprubuj ściągnąć gumową rurę co idzie do gażnika i zobacz jak się wkręca . być może masz brudny filtr powietrza i ją muli bo dostaje za mało powietrza i ją zalewa paliwem


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 21:17, 08 Mar 2009
pucian
Nowicjusz
Nowicjusz

 
Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


motorek jest odblokowany. Bez gumowej rury to samo też przy odpalaniu ciężko się wkręca. Dodam że podczas dzisiejszej przejażdżki mi zgasł... sprawdziłem świece i była czerwoniutka i sucha. Ciekawe czemu ? Za mało paliwa dostaje?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 22:36, 08 Mar 2009
Stachu
Doświadczony
Doświadczony

 
Dołączył: 23 Lut 2009
Posty: 52
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 3/5
Skąd: Opatkowice
Płeć: Mężczyzna


to sprawdzi sobie świece wymień ją wyreguluj platynki i powinno być dobrze a najlepiej jakbyś wzioł przyżąd do sprawdzania kompresji i sprawdził jaki stopień sprężania


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 8:20, 09 Mar 2009
Godzik
Zagubiony na Forum
Zagubiony na Forum

 
Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 813
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bieruń Nowy
Płeć: Mężczyzna


wg. mnie za mało paliwa dostaje... wyreguluj Jikova :P Masz tu linka żebyś szukać nie musiał http://www.jawencja.fora.pl/tutoriale,30/regulacja-gaznika,1555.html


a w ogóle sprawdzałeś czy się gaźnik nie zapchał ? albo czy paliwo z baku leci ^^ ?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 14:50, 09 Mar 2009
Thom
Gaduła
Gaduła

 
Dołączył: 30 Lis 2008
Posty: 415
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna


A może wyciągnij ten tłumik co masz i zobacz co będzie.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 15:58, 09 Mar 2009
Stachu
Doświadczony
Doświadczony

 
Dołączył: 23 Lut 2009
Posty: 52
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 3/5
Skąd: Opatkowice
Płeć: Mężczyzna


i sprawdzi sobie wszystkie kable czy niema przetarć i przebić chodzi mi tu o przewód co idzie od platynek następnie do złącza cewki WN złącze "1" potem od tego złącza do stacyjki Cool


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 23:37, 12 Mar 2009
Rolnik1204
Zaawansowany
Zaawansowany

 
Dołączył: 24 Paź 2007
Posty: 101
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/5
Skąd: Janówek 2


pucian napisał:
sprawdziłem świece i była czerwoniutka i sucha. Ciekawe czemu ? Za mało paliwa dostaje?

A co lejesz do paliwa (olej jaki ??). Mze poprostu zła mieszanka ?


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Rolnik1204 dnia Czw 23:38, 12 Mar 2009, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 10:11, 13 Mar 2009
Stachu
Doświadczony
Doświadczony

 
Dołączył: 23 Lut 2009
Posty: 52
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 3/5
Skąd: Opatkowice
Płeć: Mężczyzna


mieszanka jest dobra jabym sprawdził kondesator i czy cewki nie ocierajaą o koło magnesowe


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 22:04, 13 Mar 2009
misiak162
Własny tytuł (zgłoś się do admina)

 
Dołączył: 02 Kwi 2007
Posty: 1076
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Proszowice koło Krakowa


jak by cewki ocierały o koło magnesowe to by nawet w kopke nie kopnął.... i silnik by sie prawie nie chciał krecic... a z reszta to by musial cos przy zapłonie grzebac.... Jak na moje oko to gaźnik regulacja swiecy i moze zapłonu. to powinno pomóc Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 22:28, 13 Mar 2009
buniek92
Własny tytuł (zgłoś się do admina)

 
Dołączył: 15 Lip 2007
Posty: 1626
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lidzbark Welski


Misiak, odpalił by z kopa. Miałem tak kiedyś, ale strasznie ciężko było jej się wkręcić na obroty.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 22:29, 13 Mar 2009
Stachu
Doświadczony
Doświadczony

 
Dołączył: 23 Lut 2009
Posty: 52
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 3/5
Skąd: Opatkowice
Płeć: Mężczyzna


Kopnoł by może śrubki mu się poluzowały ja tak u siebie miałem Cool


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
słaba jawka - ciężko wchodzi na obroty.
  Forum o Jawie 50 Strona Główna » Problemy techniczne
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 2  
Idź do strony 1, 2  Następny
  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.
Regulamin