Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj Forum o Jawie 50 Strona Główna

Forum o Jawie 50 Strona Główna » Problemy techniczne » Prędkościomierz
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Prędkościomierz
PostWysłany: Pon 18:01, 24 Mar 2014
mark
Początkujacy
Początkujacy

 
Dołączył: 03 Mar 2014
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5


Ostatnimi czasy grzebałem przy jawce i zająłem się prędkościomierzem bo wcześniej mi nie działał. No to zdjąłem koło wyjąłem napęd licznika i okazało się, że jak nim kręce to ślimak się obraca (prawidłowo). Natomiast gdy "nałożyłem go na zębatkę" i nią zakręciłem ślimak się nie kręcił;/ Domyślam się, że to nie jest wina tego koła w napędzie a tego, że materiał na zębatce poprostu się wytarł, więc nakręciłem taśmę. Napęd wszedł ciężko ale gdy zakręciłem zębatką ślimak się obracał. Kolejno wkręciłem linkę do licznika a drugi koniec wsadziłem do wkrętarki. Licznik działał. Wkręciłem linkę do napędu. Niestety podczas jazdy licznik nie wskazywał prędkości. Czasami wskazówka trochę się "wygięła". Zmieniłem linkę na drugą ale efekt był ten sam. Czy przyczyną może być za krótka linka? (bo gdy wykręciłem ją z licznika i jadąc trzymając ją w ręku kręciła się)


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 18:18, 24 Mar 2014
50g
Administrator
Administrator

 
Dołączył: 10 Cze 2007
Posty: 1079
Przeczytał: 2 tematy

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Jasło
Płeć: Mężczyzna


Źle masz poskładany ślimak przy tylnym kole. Tam w zębatce masz takie 2 dziurki i musisz wsadzić tam 2 pręciki i dopiero na to ślimak.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 18:38, 24 Mar 2014
mark
Początkujacy
Początkujacy

 
Dołączył: 03 Mar 2014
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5


możesz przybliżyć o jakie dwa pręciki ci chodzi? ja w napędzie widziałem tylko taki klin , który blokuje ślimak żeby nie wypadł


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 22:25, 24 Mar 2014
50g
Administrator
Administrator

 
Dołączył: 10 Cze 2007
Posty: 1079
Przeczytał: 2 tematy

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Jasło
Płeć: Mężczyzna


Tutaj masz zaznaczone gdzie są otworki. Teraz bierzesz gwoździa albo wiertło o dobrej średnicy i ucinasz do odpowiedniej długości (tak by spasowało w nienacięcia na ślimaku )To jest najczęstsza przyczyna niedziałającego napędu.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 11:20, 25 Mar 2014
mark
Początkujacy
Początkujacy

 
Dołączył: 03 Mar 2014
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5


dzięki bardzo za pomoc.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Prędkościomierz
  Forum o Jawie 50 Strona Główna » Problemy techniczne
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.
Regulamin