Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj Forum o Jawie 50 Strona Główna

Forum o Jawie 50 Strona Główna » Problemy techniczne » Odpala i gaśnie, czyli zabawa w chłodne dni. ; )
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Odpala i gaśnie, czyli zabawa w chłodne dni. ; )
PostWysłany: Wto 19:58, 13 Gru 2011
666komandos666
Zaawansowany
Zaawansowany

 
Dołączył: 03 Cze 2010
Posty: 145
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5


Hej!
Jawka w sumie działała przed tą przygodą z wałem korbowym, złożyłem ją na nowo, uszczelniłem wszystko, kupiłem nowe szpilki cylindra, gdyż stare były zużyte i Jawka ruszyła. Podczas jazdy nie trzymała niskich obrotów ( tylko na luzie i 1-wszym biegu trzymała ), gdy zmieniałem bieg na 2 lub 3, to musiałem mieć pełne obroty dla silnika by bieg wszedł bez przerywania. Iglica po kolei 1,2,3,4 rowek i nic, ale dobra ważne że jechała. Niestety po chwili jazdy zatrzymała się. Teraz odpala ze startera nawet, ale pare pryknięć i gaśnie. Czasem ma tak, ze juz prawie zgaśnie, znów łapnie obroty i zdechnie. Czasem też słychać tak jakby z tłumika leciało powietrze sprężone tj. taki odglos jak ciezarowki gdy hamują ( to takie pssst ). Gaźnik cały wyczyszczony, miał kąpiel w benzynie, został przedmuchany. Świeca mokra, sprawdzałem w sumie na dwóch, zapłon raczej dobrze ustawiony skoro odpala. Uszczelki wszędzie posmarowane sylikonem. Co to moze być? O_o

Edit: Właśnie, odpala mi tylko na pełnym gazie, na pych to samo, zachowuje sie podobnie tak jak wtedy, gdy nie mialem dokreconej glowicy... Podejrzewam simmering z prawej strony, ale:
a)jak sprawdzic czy to na pewno on? bo nie chce sciagac iskrownika skoro dobrze zaplon jest ustawiony
b) jak go wyciagnac?


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez 666komandos666 dnia Wto 20:06, 13 Gru 2011, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 23:16, 15 Gru 2011
skopek123
Początkujacy
Początkujacy

 
Dołączył: 29 Lis 2011
Posty: 39
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna


no wiesz a może zaznacz gwoździem na karterach i zapłonem kreską jaki kąt miałeś itp Smile i zdejmij potem założysz i odrazu ustawiony masz ewentualnie platynki delikatnie ustawić, a odnośnie odpalania daj jej niech pochodzi aż się silnik rozgrzeje porządnie


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 10:14, 16 Gru 2011
Slawula9
Moderator
Moderator

 
Dołączył: 27 Lis 2009
Posty: 802
Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Radłów
Płeć: Mężczyzna


Wkręć jej cieplejszą świecę np.F75,F70.Regulacja zapłonu się też kłania. Kondensator masz dobry?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 17:40, 16 Gru 2011
skopek123
Początkujacy
Początkujacy

 
Dołączył: 29 Lis 2011
Posty: 39
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna


jakby kondensator walnął to by kolega miał świece obkopconą Smile ale niech sprawdzi, a może coś z cewką butelkową?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 22:04, 18 Gru 2011
666komandos666
Zaawansowany
Zaawansowany

 
Dołączył: 03 Cze 2010
Posty: 145
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5


Niestety nie moge dać jej pochodzic, bo obecnie lapie i gasnie odrazu. Lapie tylko z zaciągniętej na maksa manetki... Znalazlem sprezynke od simmeringu, prawdopodobnie tego, ktory jest w silniku... Zapewne przyczyne juz mam, sprobuje wyciagnac tamten i wlozyc nowy, mam nadzieje, ze to tego wina.
Cewki butelkowe tez moge sprawdzic, uzbieralo mi sie troche ich, co do kondensatora to nie wiem... Jakoś ostatnio platyny mi bardzo iskrzą, ale na świecy i tak jest spora iskra.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 10:15, 19 Gru 2011
skopek123
Początkujacy
Początkujacy

 
Dołączył: 29 Lis 2011
Posty: 39
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna


Jak platyny iskrzą to za mała przerwa na nich czyli masz przyczyne ustaw zapłon jak należy i przerwe na platynkach.

Nie ustawiaj żadnych GMP bo to głupota dla mniej zaawansowanych... Wrzuć bieg i leciutko delikatnie pchaj jawke aż się platynki otworzą na max ile mogą i przerwe wtedy zmień na otwartych.
ja tak robie od dwóch lat i zawsze ustawiłem bez GMP.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez skopek123 dnia Pon 10:16, 19 Gru 2011, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
Odpala i gaśnie, czyli zabawa w chłodne dni. ; )
  Forum o Jawie 50 Strona Główna » Problemy techniczne
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.
Regulamin