Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj Forum o Jawie 50 Strona Główna

Forum o Jawie 50 Strona Główna » Problemy techniczne » Brak Iskry ! Potrzebna pomoc Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Brak Iskry ! Potrzebna pomoc
PostWysłany: Sob 23:03, 29 Maj 2010
DawidStm
Zaawansowany
Zaawansowany

 
Dołączył: 20 Maj 2009
Posty: 108
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/5

Płeć: Mężczyzna


Witam all. Mam taki problem otuż. Mój motorek był u mechanika. Została wymieniona cała instalacja wraz z przerywaczem i kondensatorem (niewiem czy wymienił też cewke). Wyregulował mi także gaźnik i przerwe na przerywaczu. Świeca jest nowa. Teraz o problemie:
jechałem sobie spokojnie na trzecim biegu i nagle motor zgasnął.
Jakby sie jakiś kabelek odlączył.
Okazało sie że niema iskry na świecy.
Światła oraz klakson działają tylko niema iskry !
Co się mogło stać ??
Siedziałem cały dzień przy nim i kombinowałem ale żadnych skutków.
Jak to mozliwe ze jest założona nowa instalacja i nagle iskry niema?
myśle że to cewka butelkowa mogła skonczyc swoją żywotność ale pytanie czy to nagle tak gaśnie motor w tym przypadku ?? Bo słyszałem że najpierw jest słaba iskra a poźniej wcale niema. Proszę o odp. Dzięki. Pzdr


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 23:07, 29 Maj 2010
rutkowski
Własny tytuł (zgłoś się do admina)

 
Dołączył: 19 Paź 2007
Posty: 3024
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 39 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Mężczyzna


Próbowałeś na innej świecy?
Żaden kabel nie zwisa luźno lub nie jest przetarty?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 0:15, 30 Maj 2010
DawidStm
Zaawansowany
Zaawansowany

 
Dołączył: 20 Maj 2009
Posty: 108
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/5

Płeć: Mężczyzna


próbowałem na innych świecach,
jutro porobie fotki instalacji.
tam zwisa taki jeden czarny kolo przerywacza ale on zawsze tam wisiał.
a może to być wina cewki ?? czy świateł tez nie powinno być jak by cewka poszła ??


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 8:20, 30 Maj 2010
mingo
Własny tytuł (zgłoś się do admina)

 
Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 1071
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna


jak cewka zapłonowa poszła to swiatło musi być bo swiatło nie jest podłączone do zapłonowej tylko do swietlnej


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 9:28, 30 Maj 2010
Rafalzo
Mega Gaduła
Mega Gaduła

 
Dołączył: 08 Wrz 2007
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław
Płeć: Mężczyzna


Czarny kabel obok przerywacza? A zobacz, czy masz wszystko podłączone w iskrowniku. Być może wsuwka, w którą wchodzi kabel i idzie na zewnątrz silnika się odpięła. Z tego co pamiętam to w oryginalnej instalacji ten kabelek ma właśnie kolor czarny.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Rafalzo dnia Nie 9:29, 30 Maj 2010, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 9:30, 30 Maj 2010
DawidStm
Zaawansowany
Zaawansowany

 
Dołączył: 20 Maj 2009
Posty: 108
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/5

Płeć: Mężczyzna


ten czarny kabelek nie ma wsuwki. ;//
ale mam pytanie. Czy jak cewka sie wykończy to motor tak od razu gaśnie??


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez DawidStm dnia Nie 9:33, 30 Maj 2010, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 10:09, 30 Maj 2010
Joker
Moderator
Moderator

 
Dołączył: 14 Cze 2009
Posty: 1199
Przeczytał: 2 tematy

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Giżycko
Płeć: Mężczyzna


Słuchaj ja miałem dokładnie to samo jakiś tydzień temu, a wczoraj naprawiłem. MIanowicie jadę sobie na 3 a motórek pyr i zgasł... wogóle nie chciał zapalić a winą był nowiuśki przerywacz, bo on ma taką kosteczkę w kształcie literki "L" i ten dół kosteczki odłamał się a nawet z 30 km nie zrobiłem na nim. Smile Pozdro


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 12:53, 30 Maj 2010
DawidStm
Zaawansowany
Zaawansowany

 
Dołączył: 20 Maj 2009
Posty: 108
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/5

Płeć: Mężczyzna


aa no widzisz to dzisiaj zobacze ten przerywacz. Ja motorek mialem 15 km ode mnie u mechanika i przyjechalem nim. Czyli jakies 20 km zrobiłem na tym przerywaczu.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 13:43, 30 Maj 2010
rutkowski
Własny tytuł (zgłoś się do admina)

 
Dołączył: 19 Paź 2007
Posty: 3024
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 39 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Mężczyzna


Zdejmij prawy dekiel silnika i zrób dobre zdjęcie.
Czarne kable w fabrycznej instalacji były od zapłonu więc zapewne urwał się on od cewki lub kondensatora w iskrowniku.

Pokręć wałem i zobacz czy styki przerywacza się rozwierają


Post został pochwalony 1 raz

Ostatnio zmieniony przez rutkowski dnia Nie 13:44, 30 Maj 2010, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 16:24, 30 Maj 2010
DawidStm
Zaawansowany
Zaawansowany

 
Dołączył: 20 Maj 2009
Posty: 108
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/5

Płeć: Mężczyzna


styki sie otwierają.
Tu są zdj.
Zieloną strzałką zaznaczony jest ten kabelek czarny
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b68985dff47eb4ce.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/96264bbc748fe1aa.html


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez DawidStm dnia Nie 16:39, 30 Maj 2010, w całości zmieniany 2 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 16:54, 30 Maj 2010
rutkowski
Własny tytuł (zgłoś się do admina)

 
Dołączył: 19 Paź 2007
Posty: 3024
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 39 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Mężczyzna


Zagadka rozwiązana, ten kabel jest od cewki zapłonowej w iskrowniku.
Podepnij go razem z kablami które idą do przerywacza i będzie działało.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 17:20, 30 Maj 2010
DawidStm
Zaawansowany
Zaawansowany

 
Dołączył: 20 Maj 2009
Posty: 108
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/5

Płeć: Mężczyzna


to zaznacz na zdj do czego mam to podlączyć i wrzuć zdjęcie.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 17:28, 30 Maj 2010
rutkowski
Własny tytuł (zgłoś się do admina)

 
Dołączył: 19 Paź 2007
Posty: 3024
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 39 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Mężczyzna




czerwoną strzałką zaznaczyłem


Post został pochwalony 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 17:57, 30 Maj 2010
DawidStm
Zaawansowany
Zaawansowany

 
Dołączył: 20 Maj 2009
Posty: 108
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/5

Płeć: Mężczyzna


mialem do tego podlaczone i nie dzialalo.
więc chodzi o coś innego .


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 18:50, 30 Maj 2010
Rafalzo
Mega Gaduła
Mega Gaduła

 
Dołączył: 08 Wrz 2007
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław
Płeć: Mężczyzna


U niego tą funckę pełni zapewne ten zielony kabelek. Co ten elektryk ci dał za kable? Grube jak w instalacji domowej. Weź schemat w rękę i patrz po kablach. Jeśli motor nagle zdechł to cewkę bym wykluczył.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Brak Iskry ! Potrzebna pomoc
  Forum o Jawie 50 Strona Główna » Problemy techniczne
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 3  
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.
Regulamin