Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj Forum o Jawie 50 Strona Główna

Forum o Jawie 50 Strona Główna » Luźne gadki » Rover 214 1,4 benzyna - mały problem...
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Rover 214 1,4 benzyna - mały problem...
PostWysłany: Sob 11:11, 23 Sty 2010
Rafalzo
Mega Gaduła
Mega Gaduła

 
Dołączył: 08 Wrz 2007
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław
Płeć: Mężczyzna


Witam!
Moja mama posiada rovera 214 z silnikiem 1,4 w benzynie. Od jakiegoś czasu po wdepnięciu gazu paliwo leje się ciurkiem przez wydech. Jest to silnik na "injection", czyli jeśli się nie mylę na wtrysku. Jeszcze jakiś czas temu, mocno przerywał, dusił się, więc zrobiłem to co w mojej mocy: wyczyściłem świece [mają koło 10k przebiegu], ustawiłem na nich przerwę i wymieniłem filtr powietrza. Problem wtedy ustał, ale jak kiedyś mama ruszała nim z pod garażu i dała mu trochę więcej gazu to zauważyłem jak paliwo leje się z rury dosyć mocnym strumieniem... Dodam jeszcze, że w wakację jeden mechanik na trasie wymieniał mamie rozdzielacz zapłonu. Czy to może być wina źle ustawionego kąta wyprzedzenia zapłonu? Powiem jeszcze, że samochód normalnie jeździ, przyśpiesza itp. ale przecież paliwo powinno być spalane... Macie jakiś pomysł? Sam silnik nie jest w najgorszej kondycji, bo nie bierze oleju, ani nic z tych rzeczy. Świece wyglądaja zdrowo, nie są jeszcze "wytarte", kolor całkiem zwykły.

Wiecie, co to może być? Ktoś ustawiał kiedyś zapłon w tego typu samochodzie? Motor chyba ten sam co kiedyś w poldkach.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 11:30, 23 Sty 2010
mefisto
Własny tytuł (zgłoś się do admina)

 
Dołączył: 13 Sie 2007
Posty: 1005
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kielce
Płeć: Mężczyzna


A jak Ciepły to jak się zachowuje ?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 11:47, 23 Sty 2010
Rafalzo
Mega Gaduła
Mega Gaduła

 
Dołączył: 08 Wrz 2007
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław
Płeć: Mężczyzna


Zimny i ciepły to samo. Zapomniałem dodać, że nie dzieje się to non stop, ale często. Po prostu po dodaniu gazu leje się paliwo. Silnik osiąga 90 stopni, termostat chodzi. Może coś z tym rozdzielaczem? To na nim ustawia się wyprzedzenie zapłonu? Może wtrysk do regulacji/czyszczenia?

Edit:
Na zimnym odpala bez problemu. Tak jak pisałem jeździ też normalnie, ale gdyby paliwo się tam jeszcze kroplami lało to spoko, ale to ciurkiem leci... =/ Może za dużo paliwa dostaje? Albo świece trzeba wymienić? Może inna ciepłota.. no sam nie wiem. Musze sprawdzić jakie tam świeczki wchodzą i porównam.

EDIT:

Mam już typ świecy. NGK BKR6E V-line 28 0,9mm. Najpierw sprawdzę świece.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Rafalzo dnia Sob 11:57, 23 Sty 2010, w całości zmieniany 2 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 12:30, 23 Sty 2010
puzon89
Własny tytuł (zgłoś się do admina)

 
Dołączył: 20 Gru 2006
Posty: 1063
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Piotrków Tryb.


A czy napewno to jest paliwo Question Bo po mojemu to woda, brat ma to samo w swoim rowerze 200. Jak masz injection to napewno ten sam silnik co w roverze 200 1.4si 103KM.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez puzon89 dnia Sob 12:32, 23 Sty 2010, w całości zmieniany 2 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 12:37, 23 Sty 2010
Rafalzo
Mega Gaduła
Mega Gaduła

 
Dołączył: 08 Wrz 2007
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław
Płeć: Mężczyzna


A wiesz, że o tym nie pomyślałem? Razz Tylko czemu leci takim strumykiem? Musze to sprawdzić, bo szczerze nie przeszło mi to przez myśl... Tylko, że problem był nawet jak było cieplej także nie wiem, ale zobacze. Dzięki w każdym razie Cool


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 12:44, 23 Sty 2010
Flinston
HandlarZ
HandlarZ

 
Dołączył: 19 Sty 2007
Posty: 1191
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Przysieki
Płeć: Mężczyzna


moze po prostu jest jakies rozszczelnienie w ukladzie chlodzenia..?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 12:53, 23 Sty 2010
Rafalzo
Mega Gaduła
Mega Gaduła

 
Dołączył: 08 Wrz 2007
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław
Płeć: Mężczyzna


Układ chłodzenia ładnie uszczelniony więc to nie to, łączenie głowicy z blokiem wygląda tak sobie ale jeszcze nie ma złych objawów. Płyn czysty, poziom oleju się nie zmienia.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 14:38, 23 Sty 2010
Irzyk
Dziad

 
Dołączył: 09 Kwi 2007
Posty: 1885
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 38 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: FGW
Płeć: Mężczyzna


Pierwsze primo, upewnij się, czy to paliwo. Jeśli tak, to może być to chociażby przepustnica (niby lubi w K16 padać).
Jeśli jednak to woda, to zobacz, czy masz masło pod korkiem wlewu oleju, czy płynu chłodniczego czasami nie ubywa... Jak tak to wiadomo, uszczelka pod głowicą.

W Polonezie amsz ten sam silnik, a na forach FSO wałkują tematy dot. K16.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 21:06, 24 Sty 2010
puzon89
Własny tytuł (zgłoś się do admina)

 
Dołączył: 20 Gru 2006
Posty: 1063
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Piotrków Tryb.


Może to też być wina paliwa bo wiadomo jak to polak chce szybko i łatwo zarobić kase na stacji to nie kupi wiecej paliwa tylko dopakuje wody. Rolling Eyes


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez puzon89 dnia Nie 21:08, 24 Sty 2010, w całości zmieniany 2 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 21:14, 24 Sty 2010
Slawula9
Moderator
Moderator

 
Dołączył: 27 Lis 2009
Posty: 802
Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Radłów
Płeć: Mężczyzna


Z tą benzyną to prawda spróbuj dać benzyne do zamrażarki i wtedy sprawdzisz czy coś dodali do benzyny


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Slawula9 dnia Pon 12:13, 25 Sty 2010, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 0:10, 26 Sty 2010
rutkowski
Własny tytuł (zgłoś się do admina)

 
Dołączył: 19 Paź 2007
Posty: 3024
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 39 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Mężczyzna


na twoim miejscu zmniejszył bym przerwę na 0,7 mm


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Rover 214 1,4 benzyna - mały problem...
  Forum o Jawie 50 Strona Główna » Luźne gadki
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.
Regulamin