Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj Forum o Jawie 50 Strona Główna

Forum o Jawie 50 Strona Główna » Elektryka » Walki z obrotomierzami... Idź do strony 1, 2  Następny
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Walki z obrotomierzami...
PostWysłany: Śro 20:53, 29 Cze 2011
heavymen
Zaawansowany
Zaawansowany

 
Dołączył: 04 Paź 2010
Posty: 90
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


Witam. Zacznę od tego, że już od dłuższego czasu chciałem mieć obrotomierz w Jawce. I musi być to obrotomierz wskazówkowy (analogowy). I w związku z tym zakupiłem 2x zegary łod Porszoneza Mr. Green 1 obrotek to taki jak tu : http://img16.allegroimg.pl/photos/oryginal/15/84/50/56/1584505629
A 2 to Mera-Błonie Typ 125 HB OA 9000: http://ezdobylak.bermar.pl/images/allegro/podglad/3599_gora.jpg Dokładnie taki sam. I wyciągnąłem obrotki. Za każde zegary (za zestaw, a nie sam obrotek) dałem 5 zł Mr. Green (Kocham polskie złomy). Ale przy sprawdzaniu obu przy Jawie żaden nawet się nie ruszył. Sprawdzałem samą cewkę poruszającą wskazówką - działa bdb. I pare pytań: Po 1. czy elektryka mogła paść bo podłączyłem + i - 12v pod zasilanie i przypadkowo dotknąłem plusem wejścia sygnału?? Po 2. Pod który kabel przy cewce podłączyć "sygnał"?? Pod "15" czy pod "1"? A może wcale nie przy cewce? HEELP!
PS. Jeśli będzie trzeba to wymienię choćby całą elektrykę.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Śro 21:11, 29 Cze 2011
paweł102
Zaawansowany
Zaawansowany

 
Dołączył: 04 Sty 2010
Posty: 105
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna


Może coś z tego się przyda http://www.jawencja.fora.pl/elektryka,21/elektroniczny-obrotomierz-z-poloneza,10791.html


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Śro 22:05, 29 Cze 2011
Jawek 50
Zagubiony na Forum
Zagubiony na Forum

 
Dołączył: 15 Kwi 2007
Posty: 785
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 3/5
Skąd: Poddębice
Płeć: Mężczyzna


"minus" akumulatora musi być połączony z masą motoru, to raz.
"sygnał" podłączasz pod kabel, który idzie od platynek do cewki W/N, podłączasz jeszcze "plus" i nie ma bata żeby nie działało.

Chyba że źle podłączasz coś przy obrotku, wejdź w link w poprzednim poście i tam jest opisane, co, gdzie i jak podłączyć.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Jawek 50 dnia Śro 22:08, 29 Cze 2011, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Śro 22:17, 29 Cze 2011
heavymen
Zaawansowany
Zaawansowany

 
Dołączył: 04 Paź 2010
Posty: 90
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


Ok. Ale który przewód idzie od przerywacza do cewki?? Przy złączach cewki są numerki 1 i 15, to do którego mam wpiąć? I czy jeśli te +12V dotknęło wejścia sygnału to mogło coś paść?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Śro 22:52, 29 Cze 2011
Jawek 50
Zagubiony na Forum
Zagubiony na Forum

 
Dołączył: 15 Kwi 2007
Posty: 785
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 3/5
Skąd: Poddębice
Płeć: Mężczyzna


pin "15", nie powinno nic się stać, co najwyżej obrotek by nie działał albo motor nie chciałby zapalić.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Śro 22:58, 29 Cze 2011
heavymen
Zaawansowany
Zaawansowany

 
Dołączył: 04 Paź 2010
Posty: 90
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


Kur** Przepraszam, ale już nie mam siły. Obrotek podłączałem pod 15, zasilanie z aku samochodowego i minus z tego aku przyłozyłem do masy (tej przy cewce, co wchodzi w obejmę cewki) i pamiętam, że nawet nie drgnął. Może to wina tego, że podłączenia były bardzo chaotyczne. Jutro pojade i spróbuję jeszcze raz. I jeśli dorwę baterie do aparatu, to obiecuję fotorelację z robienia (a właściwie dopasowywania) obrotomierza do Jawki Wink


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 10:21, 01 Lip 2011
Jawek 50
Zagubiony na Forum
Zagubiony na Forum

 
Dołączył: 15 Kwi 2007
Posty: 785
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 3/5
Skąd: Poddębice
Płeć: Mężczyzna


http://simsony.net/showthread.php?t=3733
PRZECZYTAJ, tam masz wszystko po kolei opisane jak podłączyć obrotek.
I pamiętaj jest taki znane przysłowie "Jak się człowiek śpieszy, to mu gów*o co wychodzi" Mr. Green


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 11:25, 01 Lip 2011
heavymen
Zaawansowany
Zaawansowany

 
Dołączył: 04 Paź 2010
Posty: 90
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


Tam jest gów*o napisane jak podłączyć, a najlepsze, że mam taki sam typ (125 HB OA 9000) a obrotomierz mam inny. Mam zawężone pole przy 7-8 tysiącach. Ja się nie śpieszę. Ale poprostu mam wrażenie, że te obrotomierze mnie nie lubią. Podłączałem pod "15", nic. Mase z aku też dałem do motorku. I nic. A czy to ma znaczenie, że akumulator był wtedy ładowany? Bo był podpięty do prostownika. Może dzisiaj sprawdzę ten drugi obrotek.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 9:47, 02 Lip 2011
Jawek 50
Zagubiony na Forum
Zagubiony na Forum

 
Dołączył: 15 Kwi 2007
Posty: 785
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 3/5
Skąd: Poddębice
Płeć: Mężczyzna


Knight Rider napisał:

Kolejno srubki nalezy podlaczyc pod:

TU POWINNO BYĆ ZDJĘCIE

1. plus pod akumlator
2. minus z masu motoru
3. impuls - brązowo biały kabel idacy do cewki butelkowej

Nalezy pamietac ze akumlator musi byc polaczony z masa motoru!


Może na tym etapie źle podłączasz przy obrotku i cała przyczyna.

P.S Jak może być nie opisane jak podłączyć skoro własnie zacytowałem sposób podłączenia i jest to tutorial Knight Ridera, który zaprojektował ten obrotek do Simsona/Ogara/ Jawki Smile


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Jawek 50 dnia Sob 9:48, 02 Lip 2011, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 10:18, 02 Lip 2011
heavymen
Zaawansowany
Zaawansowany

 
Dołączył: 04 Paź 2010
Posty: 90
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


Problem jest taki, że podpinam to dobrze. Zasilanie z aku 12V, masa z aku do masy moto i impuls pod pin 15. I dupa. Nic się nie dzieje. W tym i w przyszłym tygodniu mnie nie będzie więc nie sprawdzę.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 11:20, 02 Lip 2011
cross
JAWA50speed
JAWA50speed

 
Dołączył: 15 Lip 2008
Posty: 1671
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Wronki
Płeć: Mężczyzna


A może pod 15 masz też masę podłączoną ?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 11:34, 02 Lip 2011
heavymen
Zaawansowany
Zaawansowany

 
Dołączył: 04 Paź 2010
Posty: 90
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


Wiesz co nie pamiętam. Może na chwilę dzisiaj zajadę, ale i tak nie sprawdzę. Pamiętam, że od pinu 1 idą 2 kable, z tego jeden przyczepiony jest do śruby tej obejmy, która mocuje cewkę.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 20:15, 02 Lip 2011
Jawek 50
Zagubiony na Forum
Zagubiony na Forum

 
Dołączył: 15 Kwi 2007
Posty: 785
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 3/5
Skąd: Poddębice
Płeć: Mężczyzna


To ja nie wiem, może obrotek jest walnięty, sprawdź płytkę drukowaną czy nie ma nigdzie przepalonej ścieżki.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 15:59, 01 Sie 2011
heavymen
Zaawansowany
Zaawansowany

 
Dołączył: 04 Paź 2010
Posty: 90
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


Przepraszam za odkop, ale dopiero niedawno coś kombinowałem z obrotkami. I nowszy obrotek ten z porszoneza się ruszył!! Aku, masa do moto i impuls. Dałem trochę obrotów i pokazało 1000 RPM. Ale Jawka dziwnie pracowała, tak jakby obrotomierz bardzo "zmulił" siłę iskry. Przerywała, ale to może być wina kranika/gaźnika bo mam małe problemy z nimi. Jeśli posunę się trochę dalej z tym obrotomierzem to napiszę.
A taki offtop : Jeśli ktoś zna się (dobrze) na elektronice (chodzi o monitor LCD do kompa) to chciałbym aby napisał na moje gg, ponieważ mam pewien problem, a nie chce sam kombinować. GG: 5075228


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 22:31, 01 Sie 2011
Jawek 50
Zagubiony na Forum
Zagubiony na Forum

 
Dołączył: 15 Kwi 2007
Posty: 785
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 3/5
Skąd: Poddębice
Płeć: Mężczyzna


Weź spryskaj elektronikę obrotka WD40, niech trochę wsiąknie, a potem spirytusem przetrzyj ją całą i wytrzyj do sucha. Mój ostatnio też nawalał, przelutowałem wszystkie luty i nic, nie pokazywał niskich obrotów, przy zakresie 4-6k drżał a powyżej działał normalnie. Po tym zabiegu wszystko minęło, a nawet działa lepiej jak wcześniej Wink


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Walki z obrotomierzami...
  Forum o Jawie 50 Strona Główna » Elektryka
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 2  
Idź do strony 1, 2  Następny
  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.
Regulamin